استفاده از دستگاه های ردیاب در صنایع مختلف رواج دارد. ردیاب ماشین یا ردیاب های شخصی نمونه ای از انواع ردیاب هستند. یکی از این صنایع سیستم حمل و نقل هوایی است. استفاده از ردیاب در هواپیماهای بدون سرنشین یکی از مهمترین کاربردهای این دستگاه در ناوگان هوایی است. در همین راستا تصمیم داریم در این مطلب توضیحاتی در رابطه با استفاده از ردیاب در هواپیماهای بدون سرنشین ارائه دهیم.
تاریخچه استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین
هواپیماهای بدون سرنشین یا همان پهبادها برای اولین بار در سال 1849 در اتریش مورد استفاده قرار گرفتند. در واقع این وسیله یک هواپیما نبود بلکه یک بالون پر از بمب بود. مدتی بعد در سال 1900 ایده اولیه ساخت هواپیمای بدون سرنشین شکل گرفت.
این هواپیما در زمان جنگ جهانی اول برای مقاصد نظامی مورد استفاده قرار گرفت و سرانجام در سال 1959 آمریکا به طور جدی ساخت این هواپیما را آغاز کرد و در جنگ با ویتنام از آن استفاده کرد. در حال حاضر بسیاری از کشورها از جمله ایران از پهپاد استفاده می کنند.
هواپیماهای بدون سرنشین چگونه کار می کنند؟
هواپیماهای بدون سرنشین به دو دسته تقسیم می شوند:
• هواپیماهایی که از طریق سیستم کنترل از راه دور هدایت می شوند.
• هواپیماهایی که مسیر آنها توسط برنامه هایی که به طور خاص برای هواپیماها کدگذاری شده اند تعیین می شود. این برنامه ها اغلب هواپیما را در یک مسیر مشخص و از پیش تعیین شده هدایت می کنند.
انسان ها برای کسب اطلاعات در مورد موقعیت فعلی هر دو نوع این هواپیماها به یک ردیاب نیاز دارند.
کاربرد ردیاب در هواپیماهای بدون سرنشین
بسیاری از مردم تصور می کنند که تنها کاربرد ردیاب در صنعت هوانوردی، اعلام مکان هواپیما است. ما باید اعلام کنیم که این تصور درست نیست. از این سیستم علاوه بر موقعیت یابی برای مسیریابی و هدایت پهپادها نیز استفاده می شود.
پهپادها از ردیاب برای یافتن مسیر خود از نقاط پروازی که قبل از شروع پرواز در اختیار آنها قرار داده شده است استفاده می کنند. این هواپیماها برای رسیدن به این نقاط پروازی باید از سیستم ردیابی کمک بگیرند. با کمک این سیستم می توانند جهت خود را پیدا کرده و با سرعت مناسب در این جهت پرواز کنند.
هواپیماهایی که با کنترل از راه دور پرواز می کنند بدون ردیاب کارایی خود را از دست می دهند. در این هواپیماها خلبان از روی زمین و از طریق ردیاب موقعیت هواپیما را مشاهده کرده و آن را کنترل و هدایت می کند. واضح است که این کار بدون استفاده از ردیاب امکان پذیر نیست. لازم به ذکر است که از ردیاب برای مشاهده و بررسی موقعیت هواپیماها نیز استفاده می شود.
هواپیماهای بدون سرنشین به ویژه پهپادهای نظامی برای دولت ها بسیار مهم هستند. مفقود شدن یا سقوط این هواپیماها علاوه بر ایجاد خسارات مالی، اسرار بسیاری را فاش خواهد کرد. به همین دلیل تمامی این هواپیماها مجهز به سیستم ردیابی هستند تا در صورت بروز مشکل امکان یافتن و بازگرداندن آنها به کشور مبدا وجود داشته باشد. با استفاده از سیستم ردیابی در هواپیما، سرعت و ارتفاع پرواز تعیین و در اختیار مرکز کنترل قرار می گیرد.
مهمترین کاربرد ردیاب در صنعت هوانوردی
مهمترین کاربرد ردیاب در صنعت هوانوردی مربوط به هواپیماهای مسافربری است. تمام هواپیماها (سرنشین دار یا بدون سرنشین) در سراسر جهان مجهز به سیستم های ردیابی هستند. این امر باعث می شود در صورت بروز هرگونه حادثه هوایی (مانند سقوط هواپیما) از موقعیت مکانی آن مطلع شده و برای نجات جان مسافران سریعا اقدام شود.
همانطور که اشاره کردیم تمامی هواپیماهایی که در آسمان پرواز می کنند مجهز به سیستم ردیابی هستند زیرا از این سیستم برای جلوگیری از برخورد هواپیماها در خطوط هوایی استفاده می شود.
نحوه کار ردیاب های نصب شده بر روی هواپیما مانند ردیاب های نصب شده بر روی خودروهای دیگر مانند خودرو است. در هر دو حالت ابتدا دستگاه ردیاب بر روی دستگاه (هواپیما یا خودرو) نصب می شود. سپس برنامه سازگار با ردیاب باید روی کامپیوتر (دستگاه گیرنده) اجرا شود.
پس از برقراری ارتباط بین گیرنده و ردیاب، اطلاعات مربوط به هواپیما بر روی سیستم گیرنده نمایش داده می شود. لازم به ذکر است که اطلاعات ردیاب از طریق ماهواره های فضایی به سیستم گیرنده ارسال می شود.
استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین
در حال حاضر از پهپادها در صنایع مختلف استفاده می شود. بیشترین کاربرد این هواپیماها در صنایع نظامی است. پهپادها برای عکاسی از مناطق جنگی و جمع آوری اطلاعات استفاده می شوند.
همچنین در مواقع بحرانی مانند وقوع سیل یا زلزله شدید از این هواپیماها کمک گرفته می شود. ابعاد کوچک و وزن سبک این دستگاه امکان استفاده از آن را برای انتقال دارو یا غذا به افراد فراهم می کند.
آمازون اخیرا اعلام کرده است که قصد دارد در آینده نزدیک از پهپادها برای تحویل بسته به مشتریان خود استفاده کند. این اقدام می تواند کل سیستم پستی جهان را متحول کند.
آخرین کلمه
در این مقاله سعی کردیم شما را با استفاده از ردیاب در پهپادها آشنا کنیم. در همین راستا اطلاعاتی در مورد اولین هواپیمای بدون سرنشین، روش کار ردیاب های هوایی و دلیل اهمیت ردیاب در سیستم هوایی ارائه کردیم. همچنین اشاره کردیم که در تمامی هواپیماها از دستگاه های ردیاب با هدف جلوگیری از برخورد آنها با یکدیگر در آسمان استفاده می شود.
خیلی ها به اشتباه گمان می کنند ردیاب و مسیریاب خودرو تنها کاربرد این وسیله است در حالیکه همانطور که در بالا خواندید، ردیاب در صنایع مختلف حتی هوایی نیز کار برد دارد دارد. پروازهایی که این روزها در سفرهای خارجی و داخلی از آنها استفاده می کنیم به طور قابل توجهی از این فناوری پرکاربرد بهره می برند. این اپلیکیشن از این جهت مهم و قابل توجه است که اگر جی پی اس نبود اختلالات زیادی در پروازهای خارجی و داخلی ایجاد می شد. صنعت هوانوردی به عنوان یکی از صنایعی که پیشرفت های زیادی را به خود دیده است، همچنان از این فناوری استفاده می کند.
خلبانان از GPS برای تعیین موقعیت خود در پرواز استفاده می کنند و از این فناوری برای فرود ایمن هواپیماها بر روی زمین استفاده می کنند. حتی در شرایطی که هوا برای پرواز مناسب نیست و در شرایط جوی کاملاً نامساعد، اطلاعات دریافتی از ماهواره های سامانه موقعیت یاب جهانی می تواند به تعیین مسیر هواپیما کمک کند.
این همش نیست. GPS کاربردهای منحصر به فرد دیگری در صنعت هوانوردی دارد. جلوگیری از برخورد هواپیماها به کمک تعیین موقعیت آنها و کنترل میزان مصرف سوخت از دیگر مزایای مهم استفاده از این فناوری است.